fbpx

A vércsoport diétának van valóság alapja?

Vércsoport diéta

A vércsoport diéta elmélete Peter J. D’Adamo „4 vércsoport, 4 diéta” című könyvében jelent meg először 1996-ban.

Mi a vércsoport diéta alapelve?

D’Adamo úgy véli, hogy az egyes vércsoportoknak különböző táplálkozási igényei vannak, mivel az emberek vércsoportjai genetikailag különbözőek és ez befolyásolja az ételek emésztését és hasznosulását. Az ételekben található lektinek (szénhidrátkötő fehérjék) reakcióba lépnek a vörösvértesteken megtalálható ABO antigénekkel és attól függően, hogy milyen a vércsoportod más lesz a reakciód ezekre az ételekre.

D’Adamo szerinti felosztás

A vércsoportúak:

„Földműves”, aki főleg a szénhidrátokat tudja emészteni, érzékeny immunrendszerű, neki a zöldség- és a gyümölcsalapú táplálkozás, hüvelyesekkel, gabonákkal az ajánlott.

B vércsoport:

„Nomád”, aki kerülje a kukoricát, búzát, hajdinát, lencsét, paradicsomot, földimogyorót, szezámmagot. Számukra a csirkehús is problémás lehet. Zöld levelesek, tojás, bizonyos húsok, zsírszegény tejtermékek ajánlottak.

AB vércsoport:

„Földműves” és „nomád” ötvözete, akire jellemző az alacsony gyomorsav mennyiség, ajánlott számára a tofu, a tengeri herkentyűk, a tejtermékek és a zöld levelesek, kerüljék a koffeint, az alkoholt és a füstölt húsokat.

0 vércsoport:

„Vadász”, akinek a magas fehérjetartalmú diéta az ideális, főként húsok, halak, zöldségek fogyasztása ajánlott, gabonaféléket, tejtermékeket és hüvelyeseket csak kis mennyiségben érdemes fogyasztaniuk.

Mi a vércsoport diéta valóságalapja?

A diéta támogatói szerint a megfelelő ételek kiválasztása az adott vércsoportnak megfelelően csökkentheti a betegségek kockázatát, javíthatja az emésztést és segíthet a fogyásban.

Azonban a vércsoport diéta hatékonyságát és tudományos alapjait vitatják a szakértők. Nincs bizonyíték arra, hogy az egyes vércsoportokhoz ajánlott étrendek hatékonyabbak lennének, mint az általánosan javasolt egészséges étrendek.

Az élelmiszerekben található lektinek nem tesznek különbséget a vércsoportok között. Egyetlen kutatás található, ami a vércsoport diéta hatásaival foglalkozik, de még ebben az egyben sem találtak összefüggést a vércsoporttal a pozitív hatások tekintetében.

Összegezve elmondható, hogy nincs elegendő bizonyíték arra, hogy bármennyire is hatásos lenne a vércsoport diéta, vagy, hogy lenne bármilyen tudományos alapja.

Kutatás a témában:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24454746/

Nem tudod hogy kezdj hozzá a diétához?

Kezdő diétázóknak létrehoztunk egy kurzust, ahol megismerkedhetsz a táplálkozás alapjaival és megtanulod hogyan állítsd össze saját étrendedet a sikeres fogyáshoz, vagy a tömegnöveléshez. A kurzusban megtanítunk arra, hogy a legegyszerűbb módon meg tud becsülni az energiabeviteled és szenvedés nélkül tudj változatni a jelenlegi testsúlyodon. Bemutatunk egy ingyenesen letölthető applikációt is, amivel gyorsan és könnyen követheted a napi energiabeviteledet és a fogyásod garantált lesz.

Sikeres diéta kurzus
Picture of Fábián Dániel

Fábián Dániel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

Nem tipikus diétás tippek
Lenkei Anna

6 nem tipikus diétás tipp

1. Állag Válassz nehezebben rágható ételeket, amiket lassabban, hosszabb rágással tudsz csak elfogyasztani. Jó alternatívák: Kerüld a könnyen lecsúszó, szinte rágás nélkül bevihető kalóriákat pl.

tejsavófehérje
Fábián Dániel

Melyik fehérjeport válaszd?

Miért adnak plusz aminosavakat a fehérjeporhoz? Általában ezt csak azért teszik, hogy alacsony minőségű, olcsó aminosavakkal (pl.: L-taurin és/vagy L-glicin) növeljék a proteinporod fehérjetartalmát. Legtöbben

Hírlevél