fbpx

Melyik fehérjeport válaszd?

tejsavófehérje

Miért adnak plusz aminosavakat a fehérjeporhoz?

Általában ezt csak azért teszik, hogy alacsony minőségű, olcsó aminosavakkal (pl.: L-taurin és/vagy L-glicin) növeljék a proteinporod fehérjetartalmát.

Legtöbben fehérjeporokat azért vásárolunk, hogy esszenciális aminosavakat vigyünk be a szervezetünkbe. Ezeket a szervezetünk nem tudja előállítani, ezért külsőleg szükséges őket bevinni.

Ezért nem szeretnénk, hogy az esszenciális aminosavak kárára, a szervezet által is előállítani képes (vagy részben képes) aminosavakat kapjuk néha még magasabb árért cserébe.

Hogyan mérik a fehérjetartalmat?

Könnyen előfordulhat, hogy egyes gyártók 25 g fehérjét ígérnek adagonként, de a valóságban ennek csak a fele minőségi fehérje, míg a másik fele hozzáadott aminosavakból áll.

Amikor egy termékben lévő fehérje mennyiségét vizsgálják, akkor általában a nitrogén mennyiségét mérik. Minden aminosav tartalmaz nitrogént és a legtöbb teszt (Kjeldahl vagy Dumas) nem tesz különbséget a teljes fehérjék és a hozzáadott aminosavak között.

Amikor a cégek termékeik fehérjetartalmát bizonyító dokumentumokat közzéteszik, akkor látható, hogy szinte az összes nitrogénes méréssel készült.

Hogyan válassz okosan?

Ne csak az íz, az állag, vagy az ismert márka alapján válassz, hanem nézd meg az adott termék összetételét.

Ha az összetevő listát megnézed, akkor ott az egyes összetevők növekvő sorrendben vannak felsorolva. Vagyis amiből a legtöbbet tartalmaz, az lesz a lista elején, amiből a legkevesebbet, az pedig a végén.

Minél inkább a lista elején szerepelnek a hozzáadott aminosavak, annál nagyobb mennyiségben tartalmazza őket az adott termék. Ha ilyet tapasztalsz, akkor biztos lehetsz benne, hogy ez egy „rossz” minőségű termék.

Fehérjepor összetevő lista

Az összetevők között nincs hozzáadott aminosav, akkor jó a termék?

Ha az összetevő listában nem találtál hozzáadott aminosavakat, akkor még célszerű lehet megnézni, az aminosav profilját is a terméknek.

Az aminosav profil esetén, ha azt tapasztalod, hogy a glutamin, taurin, glicin, arginin nagyobb mennyiségben szerepel, mint az esszenciális aminosavak, akkor tudhatod, hogy ezt a terméket nem szabad megvásárolni.

Sajnos a magas ár sem garancia, hogy minőségi terméket veszel, ezért mindig válassz okosan. A címke elolvasásával a trükközős termékek nagy része kizárható.

Fehérjepor aminosav profil

Készítettem egy fehérjepor listája, amely tartalmazza az édesítőszer mentes fehérjéket, a steviával édesített fehérjéket, a hozzáadott aminosav mentes fehérjéket és növényi keverék fehérjéket.

A listát ide kattintva kérheted

Picture of Fábián Dániel

Fábián Dániel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

Nem tipikus diétás tippek
Lenkei Anna

6 nem tipikus diétás tipp

1. Állag Válassz nehezebben rágható ételeket, amiket lassabban, hosszabb rágással tudsz csak elfogyasztani. Jó alternatívák: Kerüld a könnyen lecsúszó, szinte rágás nélkül bevihető kalóriákat pl.

tejsavófehérje
Fábián Dániel

Melyik fehérjeport válaszd?

Miért adnak plusz aminosavakat a fehérjeporhoz? Általában ezt csak azért teszik, hogy alacsony minőségű, olcsó aminosavakkal (pl.: L-taurin és/vagy L-glicin) növeljék a proteinporod fehérjetartalmát. Legtöbben

Hírlevél