fbpx

Vegán fehérje alkalmas izomépítésre?

Vegán fehérje

Az izomépítés sikeressége szempontjából, két fehérjékkel kapcsolatos folyamatot lesz fontos számunkra.

Az egyik az izomfehérje-szintézis, a másik az izomfehérje bontás, rövidítve MPS és MPB. Ha két folyamat egyensúlyban van, akkor általában a testsúlyod is állandó. Ha viszont bármelyik irányba eltolódik a hangsúly, akkor az izomfehérje mennyisége csökkenni vagy növekedni fog.

Amennyiben az izomépítés a célod, akkor az izomfehérje-szintézis túlsúlya a cél, míg a lebontási folyamatokat lassítani szükséges annak érdekében, hogy ne bontsa le a testünk az izmainkat, amelyekért keményen megdolgoztunk.

Mi a hátránya a növényi fehérjeforrásoknak?

A növényi források a legtöbb esetben alacsonyabb biológiai értékkel és rosszabb emészthetőséggel bírnak.

Jellemzően az esszenciális aminosav (EAA) tartalmuk gyengébb az állati forrásokkal összehasonlítva. Különösen kiemelendő a leucin aminosav, amely kulcsszerepet játszik az izomfehérje szintézisben.

Forrás:
PMID: 30167963

Milyen előnyei vannak a növényi fehérjéknek?

Növényi fehérjék fogyasztásához számos egészségügyi előny kapcsolódhat, pl. az izoflavon-, vagy polifenol tartalmuknak köszönhetően.

A növényi források többsége allergén mentes, ezért jó opció lehet bizonyos ételallergiával, ételintoleranciával rendelkezők számára is.

Forrás:
PMID: 35782926

Milyen előnyei vannak az állati fehérjéknek?

Az állati fehérje források 8-10%-os leucin tartalommal bírnak. Ezzel szemben a növényi források valamivel kevesebbel.

A leucinnak kulcsszerepe van az izomfehérje szintézisben. Ugyanannyi leucin bevitelhez az állati források esetén kicsivel kevesebb fehérjebevitel szükséges.

Fehérjeszintézis állati és növényi források esetén

Rövidtávon vizsgálva a tejsavó fehérje hozta a legjobb eredményt a fehérjeszintézis szempontjából.

Fehérjeszintézis tejsavó fehérje, szójafehérje, tojásfehérje és búzafehérje esetén.

Forrás:
PMID: 22818257

Leucin szerepe a fehérjeszintézis során

Amennyiben azonos szintre hozták a búza és a tejsavó leucin tartalmát, hozzáadott leucin aminosav segítségével, akkor a fehérjeszintézisben nem volt megfigyelhető szignifikáns eltérés.

Fehérjeszintézis tejsavó fehérje és a vegán fehérje esetén.

Forrás:
PMID: 22818257

Magas növényi fehérjebevitel

Amennyiben magas fehérjetartalmú növényi diétát (1,6 g/ttkg/nap) követőket és azonos fehérjetartalmú vegyes étrendet követőket hasonlítottak össze, abban az esetben nem volt különbség a két csoport között izomtömeg növekedés szempontjából.

Kiemelendő, hogy a kutatásban szereplő férfiak edzetlenek voltak. A kezdőkről elmondható, hogy sokkal könnyebben képesek izmot építeni, mint az edzett társaik.

Forrás:
PMID: 33599941

Konklúzió

Amennyiben a növényi fehérjebeviteled leucin tartalma megközelíti az állati forrásokhoz hasonló 8-10%-ot, akkor biztosan nincs félnivalód növényi étrend esetén sem a kisebb mértékű izomtömeg növekedéstől.

Ha fogyasztasz növényi fehérjeport, akkor válaszd azt amelyiknek magasabb a leucin tartalma az aminosavprofilja alapján.

Növényi étrend esetén érdemes naponta olyan fehérje forrásokat is fogyasztanod, amelyek leucin tartalma magasabb.

Picture of Fábián Dániel

Fábián Dániel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

Nem tipikus diétás tippek
Lenkei Anna

6 nem tipikus diétás tipp

1. Állag Válassz nehezebben rágható ételeket, amiket lassabban, hosszabb rágással tudsz csak elfogyasztani. Jó alternatívák: Kerüld a könnyen lecsúszó, szinte rágás nélkül bevihető kalóriákat pl.

tejsavófehérje
Fábián Dániel

Melyik fehérjeport válaszd?

Miért adnak plusz aminosavakat a fehérjeporhoz? Általában ezt csak azért teszik, hogy alacsony minőségű, olcsó aminosavakkal (pl.: L-taurin és/vagy L-glicin) növeljék a proteinporod fehérjetartalmát. Legtöbben

Hírlevél