fbpx

Versenyezni szeretnél? – Ezeket tudnod kell, mielőtt belevágsz!

Bikini fitness versenyfelkészülés

Régi álmod a versenyzés, vagy tapasztalt kondisként új kihívások elé szeretnél nézni? Bármi is legyen a döntésed oka, érdemes pár dolgot szem előtt tartanod, mielőtt belevágsz a felkészülésedbe. Ebben a részben az alapozásról, a helyes edző kiválasztásáról, a versenyzői hozzáállásról és a felkészülés kiindulási költségeiről lesz szó.  

Biztos neked való a versenyzés?

A fitnesz versenyzés nemcsak abból áll, hogy csillogó bikiniben életed formáját mutatva megméretteted magad vetélytársaiddal szemben. Rengeteg tervezés és időmenedzselés előzi meg, ami nélkülözhetetlen ahhoz, hogy olyan fizikumod legyen, ami megfelel a kategória elvárásainak és a befektetett munkádhoz méltó visszajelzést kapj érte- helyezéstől függetlenül.  

Bikini versenyzés

Akár csapatban, akár egyéni indulóként veszel részt a versenyen, itt szó szerint a „bőröd viszed a vásárra”, így csak akkor vágj bele, ha tudsz energiát szánni a kemény edzésekre, a fegyelmezett diétára és a pózgyakorlásokra is. Nagyon sok külső tényező fogja befolyásolni a helyezésedet, éppen ezért ne másokat akarj legyőzni, hanem önmagad legjobb verziója akarj lenni hasonlítgatások nélkül.  

Hogyan kezdj hozzá a versenyzéshez?

Ha nincs versenytapasztalat a hátad mögött, semmiképpen ne kezdj bele a felkészülésedbe pletykákra támaszkodva és kondis legendákból kiindulva. Kell egy külső szem, aki megítéli, milyen lépések a legjobbak a te esetedben – az egészségedet is szem előtt tartva.  

Nézz körbe Instán, keress csapatokat és/vagy versenyfelkészítőket, akikkel tudsz azonosulni és szimpatikus a versenyzőikhez való hozzáállásuk. Érdeklődj az együttműködés díjairól és feltételeiről. A legtöbb csapat nyáron és ősszel hirdet versenyző-válogatót, általában fél-1 éves alapozást követően javasolva a színpadra lépést.  

Szükséges a személyes jelenlét a felkészülés során?

Ha hobbisportolóként bizonytalan vagy a gyakorlatok helyes végrehajtásáról, mindenképp olyan edzőt válassz, aki kijavít és megtanít az edzéstechnikákra személyes alkalmakat biztosítva. Ha te magad is edzői végzettséggel rendelkezel, esetleg önállóan is elboldogulsz már a teremben, akár online együttműködésben is gondolkodhatsz, ez vidéki-külföldi magyaroknak is jó lehetőség lehet. 

Vannak csapatok, akik komplett csomagot adnak egy havidíjas összegért és lefedik az összes szükséges szakembert (edző, pózoktató, dietetikus), így egy működő rendszerben és igazi csapatban érezheted magad, akik teljesen átérzik majd a nehézségeidet. Bizonyos edzők a diéta részét is vezetik a felkészülésben, ebben az esetben csak a pózoktatót kell külön megfizetned.  

Hogy néz ki az alapozó időszak?

Az alapozó időszak során a kategóriádnak megfelelő arányok felépítése történik, ehhez a legtöbb esetben (főleg naturál vonalon) izomépítés szükséges a kritikus területeken. Kemény edzések és nagyobb kalóriatartalmú étkezések fogják biztosítani a kívánt eredményt, heteken, hónapokon át. Legtöbb esetben már ilyenkor is naplóznod kell a makrobeviteled, hiszen ehhez képest lesz az étkezésed a formába hozás során átalakítva. 

Miután találtál egy számodra hiteles szakembert, tiszteld meg a bizalmaddal és tartsd be az utasításait. Ha már az elején kételkedsz a hozzáértésében és másfelé kikacsingatsz, azzal kockára teszed a színpadi megjelenésedet és hamar híre megy a hozzáállásodnak. Arról nem is beszélve, hogy első szezonosként ki kell tapasztalni, neked mi válik be a legjobban diéta és edzés tekintetében. Ne feledd, ahhoz, hogy elkápráztasd a zsűrit a megjelenéseddel, nem elég kifizetned az edzőt, pózoktatót. Neked is folyamatosan gyakorolnod kell és keményen dolgozni, hiszen lehet, hogy amíg te lazára veszed az edzéseket vagy elhanyagolod a pózórákat, addig egy másik versenyző sokkal keményebben készül ugyanarra a versenyre, mint te. 

Milyen költséggel számolj az alapozás során?

Jelenlegi hazai árakkal (2023 tavaszi versenyszezon) számolva összegyűjtöttük, hogy nagyjából milyen költségekkel számolhatsz egy versenyfelkészülés során. Ezek az árak csak a felkészülési időszakra vonatkoznak.

Felkészítő edző/csapat költsége

A felkészítők havidíjas tagsággal dolgoznak, amelynek az ára kb. 20.000 – 80.000 Ft/hó. 

Ez általában magában foglalja az edzéstervet, az étrendet, valamint az online/személyes konzultációt, ahol bármit kérdezhetsz a témában. De előfordul egyes csapatoknál, hogy ez a költség tartalmaz heti szinten egy csoportos pózoktatást is.

Kondibérlet

Jelenlegi korlátlan terembelépő árak: 15.000 – 35.000 Ft/hó.

A vidéki termek általában egy kicsit olcsóbbak, illetve, ha te személyi edző vagy, akkor valószínűleg neked ingyenes a teremhasználat.

Pózoktató díja

7.000 – 16.000 Ft/alkalom.

Valakinek havi 1-2 alkalom, másnak akár heti 1 alkalom is szükséges lehet. Általában a táncos, tornász múlttal rendelkezők ügyesebbek.

Pózcipő ára

25.000-30.000 Ft.

Ez lesz a versenyen is rajtad, ha addig tönkre nem megy a sok gyakorlástól.

Ne feledjétek, hogy 2022 január óta már 1 év garancia van cipőkre is, a korábbi fél év helyett. Ha esetleg nem bírná ki a versenyig, akkor nyugodtan vigyétek vissza, mert kötelesek javítani a vásárlást követő egy éven belül.

https://www.fome.hu/kategoria/3/cipo-ruha-panaszok
Étkezések költsége

Jelenlegi élelmiszerárakkal számolva: kb. 100.000 – 500.000 Ft/hó. 

Ha eddig ezen spóroltál, valószínűleg nőni fog a kiadásaid ára, ha viszont eddig péksütivel indítottad a napot és 1-2 kajarendeléssel zártad le, még spórolhatsz is vele.

Laborvizsgálat

Kb. 15.000 – 50.000 Ft/alkalom.  

Legtöbb esetben kérik is a kiindulási állapot felmérésére a versenyfelkészítők, de javasolt legalább félévente megnézetni. Amennyiben te nem a naturál vonalat választod, akkor jóval gyakrabban érdemes laborvizsgálatot készíttetned a saját egészséged érdekében.

Mennyibe kerül összesen?

Tegyük fel, hogy szeretnél a jövő évi tavaszi szezonra felkészülni, ezért az alapozó időszakod nagyjából egy év lesz. Ez alapján egy átlaggal számolva, amely tartalmazza az egy év online együttműködést, havi 2 pózórát, az éves edzőtermi bérletet, a pózcipőt és évi két laborvizsgálatot, akkor nagyjából évi 1.000.000 Ft költséggel számolhatsz.

Természetesen, ha te már nem egy kezdő versenyző vagy, már van pózcipőd és nem szükséges havi szinten pózoktatásra járnod, akkor ez a költség valamennyivel alacsonyabb lehet.

Összeségében elmondató, hogy most 2023-ban, ha versenyzésben gondolkodsz, akkor legalább 75.000 – 85.000 Ft plusz költséggel számolj havi szinten az alapozó időszak alatt.

Ezen felül még számolnod kell az táplálkozás költéségével, ami havonta minimum 100.000 Ft, de inkább jóval több. Lehetséges, hogy jelenleg jóval többet költesz ételre, mert pl. mindent rendelsz, ebben az esetben még az is lehet, hogy olcsóbban is jössz ki.

A végső költséget nagyban meghatározzák még a következők:

  • Melyik szövetség versenyén indulsz
  • Hány kategóriában indulsz egy adott versenyen
  • Hány versenyen szeretnél indulni egy adott szezonban
  • Milyen szolgáltatásokat szeretnél igénybe venni a versenyen (smink, barnítás, haj, fotózás)
  • Bikini bérlés, vagy készíttetés
  • Utazási és szállás költségek
Időmenedzsment 

Edzésszámok:

Heti 4-7 súlyzós edzés szükséges, edzésenként kb. 60-100 perccel számolj. Az alapozást követően heti 1×20 perctől akár heti 7×60 perc kardió is bejöhet mellé.

Pózórák:

Szinte napi gyakorlás szükséges, 20 perctől akár 60+ percig terjedően is. 

Ételkészítés:

Természetesen nem az ételkiszállítós oldalakról fogsz diétás ételeket rendelni, hanem lefőzöd magadnak a konyhádban. Ez napi szinten 30-90 percet jelent.

Picture of Lenkei Anna

Lenkei Anna

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

Nem tipikus diétás tippek
Lenkei Anna

6 nem tipikus diétás tipp

1. Állag Válassz nehezebben rágható ételeket, amiket lassabban, hosszabb rágással tudsz csak elfogyasztani. Jó alternatívák: Kerüld a könnyen lecsúszó, szinte rágás nélkül bevihető kalóriákat pl.

tejsavófehérje
Fábián Dániel

Melyik fehérjeport válaszd?

Miért adnak plusz aminosavakat a fehérjeporhoz? Általában ezt csak azért teszik, hogy alacsony minőségű, olcsó aminosavakkal (pl.: L-taurin és/vagy L-glicin) növeljék a proteinporod fehérjetartalmát. Legtöbben

Hírlevél