fbpx

Hogyan válassz személyi edzőt?

Rossz edző

Itt az újév és sokakban megfogalmazódik, hogy idén egészségesebben szeretnének élni és ehhez jobb esetben egy szakember segítségét kérik. De itt a nagy kérdés, hogy mégis milyen szempontok alapján válassz személyi edzőt. Lehet azt gondolnád, hogy ha jól néz ki az edző, akkor biztosan ért is hozzá. A valóság sajnos nem ilyen egyszerű.

Miért van szükséged edzőre?

Amennyiben azért keresel edzőt, hogy egy picit jobban érezd magad a bőrödben, vagy csak mozogni szeretnél egy kicsit és kell egy motiváló személy, akkor egy kevésbé képzett edző is a segítségedre lehet. Amennyiben már vannak egészségügyi problémáid, akkor egy képzettebb szakembert kell keresned. Természetesen egy képzett személyi edző sem tud mindenben segítségedre lenni. Ha valami már nem az ő kompetenciája, akkor tovább fog küldeni egy hozzáértő szakemberhez pl.: szakorvoshoz, gyógytornászhoz.

Szimpátia

Nagyon fontos, hogy az órák jó hangulatban teljenek, hiszen senki se szeret görccsel a gyomrában edzeni. A pozitív légkörben a vendégek kiteljesedhetnek és a legjobb teljesítményt nyújthatják. Egy-egy kedves megjegyzés, elismerő dicséret nemcsak a megjelenést, hanem az önbizalmat is megtámogatja. Természetesen fontos az őszinteség, hogy ne elérhetetlen álmokat kergessünk, ugyanakkor az edző támogatása a motiváció fenntartásában jelentős. Az edzőnek ki kell vívnia a vendége bizalmát, hiszen enélkül nem fog értesülni olyan külső tényezőkről, amik befolyásolhatják az edzést, pl. munkahelyi stressz, kevés alvás, nem megfelelő folyadék- vagy táplálékbevitel stb.

Kinézet

Egy gyönyörűen kidolgozott test motiváló lehet, de nem minden. A hitelességhez ugyan hozzátartozik, hogy az edző maga is tud időt szakítani a sporttevékenységek végzésére, anélkül felmerülhet a kérdés, hogyan várhatja el a tanítványaitól ugyanezt. Viszont az edző nemcsak egy faragott Michelangelo-szobor. Tanár is, aki csiszolja, javítja a gyakorlatok kivitelezését, érthetően átadja a tudásából azt, ami szükséges a kliens céljainak eléréséhez. Türelmes és ha kell, századjára mondja el ugyanazt az információt, mire a vendégnek összeáll a kis darabkákból a mozaikja.

Személyi edzők

Sportmúlt

Sok edző már a szülőcsatornából is bukfencezve távozik, miközben a kezében kosárlabdát pattogtat. Ha azt hiszed, késő azért változtatni az életmódodon, mert te nem sportolsz kisgyermek korod óta és ki fognak nézni a konditeremben emiatt, akkor nem kell csüggedni. Természetesen fantasztikus dolog, ha valaki megkapja azt a támogató családi hátteret, ami egy életen át mozgásban tartja. De elkezdeni sosem késő, különösen a konditermi edzést. Nem minden edző sportol gyerekkora óta, éppen ezért pontosan tudja, milyen nehéz lehet felülírni a megszokott hétköznapokat. Időt szakítani egy új hobbira, ami ráadásul nagy kihívás, hiszen a változás a komfortzónán túl kezdődik… De egy jó edző ott lesz melletted, ellát azokkal a képességekkel, amikkel képes vagy megbirkózni a nehézségekkel és meglátod a fényt az alagút végén – magad sokkal jobb verzióját. Azt az embert, akiről a legvadabb álmaidban se hitted volna el, hogy ott van benned. Egy erős, magabiztos, céltudatos személyt.

Ajánlás

A környezetünk szava döntő jelentőségű lehet a számunkra szimpatikus edző kiválasztásánál. Viszont azt is érdemes figyelembe venni, kinek mire van szüksége. Mindenkinek mások az igényei, egészségügyi háttere és a motivációs faktor, amivel érkezik az órára. Nincsen tökéletes edző, hiszen eltérő, ki hogyan biztat, mennyire fogja a kezed. Éppen ezért megéri alaposan utánakérdezni, mik az előnyei, pozitív tulajdonságai az edzőnek – amiben akár idegenek értékelései is segítséget nyújthatnak pl. a Google-értékelések.  

Személyi edző értékelés

Végzettség

Lehet találtál egy nagyon szimpatikus edzőt, de ha nem rendelkezik megfelelő tudással, akkor nem lesz képes a céljaid elérésében teljes mértékben segíteni, a felmerülő problémáidra megfelelő választ adni és akár még több kárt is okozhat, mint hasznot. Egy kezdő esetén rosszul végzett edzéssel is lehet a kezdetben szép eredményeket elérni, de a speciális populáció esetén (pl. egy gerincsérves vendég) különösen nagy egészségügyi kockázattal járhatnak a nem megfelelően megválasztott és/vagy kivitelezett gyakorlatok.

Itthon a személyi edző tevékenységet csak megfelelő végzettség megléte esetén lehet gyakorolni. A valóságban azonban rengetegen tevékenykednek személyi edzőként egy fitnesz instruktori, vagy csoportos fitnesz instruktori papírral. Bizonyára egy csoportos fitnesz instruktor remek csoportos órákat tud tartani, de személyi edzéssel a végzettség hiányában nem foglalkozhatna és nem is az ő kompetenciája. Egy csoportos foglalkozás esetén az instruktortól nem várható el, hogy alaposan kielemezze mindenkinek a mozgását és javítsa a felmerülő hibákat, vagy esetleg figyelembe vegye az egyéni mozgásszervi problémákat, erre ott se idő, se energia.

Ha edző nem tünteti fel milyen végzettségekkel rendelkezik, akkor nyugodtan kérd el a végzettségeit igazoló dokumentumokat, ne elégedj meg azzal, hogy jól néz ki, sok a követője a közösségi médiában, vagy helyezést ért el valamilyen testépítő versenyen. Képzettség alapján olyan edzőt válassz, aki legalább személyi edző végzettséggel rendelkezik.

Természetesen az is egy fontos szempont, hogy hol szerezte az edző a bizonyítványát. Az iskola nem minden, de egy jó alapot ad a későbbiekhez. Gyakran találkozni olyan edzőkkel, akik még az anatómiai alapokkal sincsenek tisztában, mert a fél éve alapított iskolában az online fitnesz instruktori képzésen nem igazán követelték meg. De pl. rengeteg táplálkozási tanácsadó végzettséggel rendelkező edzőt találni a piacon, akik jellemzően 1-2 hétvégés képzés keretein belül szerezték meg a tanúsítványukat és ezzel a tudással írnak étrendet másoknak és sokszor nem csak egészséges embereknek. Ahogy a házad felújítását sem bíznád rá egy két hétvégés online tanfolyamon végzett „szakemberre”, úgy magadat sem kellene.

Ár

Az ár a legtöbb ember számára egy kiemelten fontos szempont az edző kiválasztásakor. Jelenleg a személyi edzés ára Budapesten jellemzően 4.000-12.000 Ft közötti áron alakul óránként. Szerencsére rengeteg edzőnek van már weboldala, ahol számos információt megtalálni róluk, de sajnos az ár gyakran lemarad. Amennyiben egy edző feltünteti az árait a weboldalán, arra a legtöbb esetben még rá kell számolnod alkalmanként 1.000-2.000 Ft-ot a terembelépőre. Ez alól kivételt képeznek a privát edzőtermek, személyi edző stúdiók, ahol a legtöbb esetben nincs külön belépődíj.

A drágább azt jelenti, hogy jobb is?

Sok esetben nem. Például neves fitneszhálózatok esetén az edzők gyakran elkérnek 10.000 Ft-ot óránként és egyáltalán nem biztos, hogy egy naprakész, képzett edzőt kapsz ennyi pénzért. Ugyanis ebből az összegből egy jelentős részt le kell adniuk az edzőterem felé és ezért szükséges magasabban tartani az áraikat. Vidéken általában minden egy kicsit olcsóbb, így könnyen lehet, hogy egy kisvárosban 5.000 Ft-ért egy sokkal jobb edzőt találsz, mint Budapesten 10.000 Ft-ért.

Általánosan elmondható, hogy ha egy felkészült, jó szakemberrel szeretnél együtt dolgozni, akkor az jellemzően drágább lesz, mint az átlag. Ha egy edző évente több százezer forintot költ arra, hogy képezze magát és ezáltal naprakész tudást adhasson át az edzettjeinek, akkor bizony meg fogja kérni az árát.

Edzőterem árak

Az első alkalom

Egy szakember az első alkalommal egy alapos anamnézist végez, mielőtt bármibe kezdtek. Egy beszélgetéssel fogtok kezdeni, amely során átbeszélitek a céljaidat, felméri az edző a fizikai aktivitásodat, egészségügyi állapotodat. A beszélgetést követően tartás- és mozgásmegfigyelést végez, amely segítségével felméri az esetleges mozgásszervi diszfunkciókat.

Az edzőnek rendelkeznie kell egy köztetek létrejövő szerződéssel, amit az első találkozáskor átolvasol, elfogadsz és aláírsz. Amennyiben az edző nem köt veled szerződést, úgy az mindkettőtök számára okozhat kellemetlenséget, ugyanis nincsenek lefektetve a szabályok, ami minimum félreértésekhez vezethet.

Az edzéseid során az edzőnek naplózni kell az edzésedet. Az edződ egy edzéstervet fog készíteni, ami tartalmazza a rád szabott gyakorlatokat. Az edzés során ezekből a gyakorlatokból elvégzett ismétlésszámot, sorozatszámot, pihenő időt egy edzésnapló fogja rögzíteni az edző, ami alapján a fejlődésed nyomon követhető, tervezhető lesz. Ha az edződ nem vezet edzésnaplót és minden edzésen mást csináltok, vagy egyszer 10 kg-val nyomtok fekve 20 ismétlést, majd a következő alkalommal 50 kg-al hármat, akkor kezdj el gyanakodni, hogy rossz helyen vagy.

Az itt leírtak minimum elvárandóak minden szakembertől, ha fentiek közül bármelyik elmarad az első alkalommal, akkor jobb, ha keresel egy másik edzőt.

Szerintünk milyen az ideális edző?

 • Megtalálsz róla minden szükséges információt
 • Kiírja a végzettségeit, a szolgáltatások árát
 • Szerződéssel rendelkezik
 • Az első alkalommal egy teljes állapotfelmérést készít
 • Edzésnaplót vezet
 • Ő maga is űzi ezt a sportot
 • Az alapoktól megtanít minden szükségeset
 • Jól kommunikál, érthetően magyaráz
 • A felmerülő kérdéseidre kielégítő válasszal tud szolgálni
 • Az edzés során csak rád figyel és nem egyszerre tart még két embernek edzést
 • Optimálisan méri fel a terhelhetőségedet, javítja a hibáidat
 • Naprakész tudással rendelkezik
Fábián Dániel

Fábián Dániel

Egy válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

Nem tipikus diétás tippek
Lenkei Anna

6 nem tipikus diétás tipp

1. Állag Válassz nehezebben rágható ételeket, amiket lassabban, hosszabb rágással tudsz csak elfogyasztani. Jó alternatívák: Kerüld a könnyen lecsúszó, szinte rágás nélkül bevihető kalóriákat pl.

tejsavófehérje
Fábián Dániel

Melyik fehérjeport válaszd?

Miért adnak plusz aminosavakat a fehérjeporhoz? Általában ezt csak azért teszik, hogy alacsony minőségű, olcsó aminosavakkal (pl.: L-taurin és/vagy L-glicin) növeljék a proteinporod fehérjetartalmát. Legtöbben

Hírlevél