fbpx

Időszakos böjt

A legjobb diéta fogyáshoz

Mi az időszakos böjt?

Az időszakos böjt (angolul: intermittent fasting) során evési és böjtölési (koplalási) periódusok váltják egymást.

Nincs megkötés az evési szakaszban elfogyasztott ételekre/alapanyagokra vonatkozóan, csak az időablak számít.

Egyesek szerint ez is az ősemberekre vezethető vissza, mint például a paleo irányzat, mivel az ősemberek akkor ettek, amikor tudtak. Ha nem jutottak táplálékhoz, akkor böjtöltek, tehát szerintünk nem az a természetes, hogy 3-4 óránként beiktatunk egy étkezést.

Az időszakos böjtnek számos típusa létezik, de a legelterjedtebb a 16:8 típus. Ennél a típusnál 16 óra böjtöt 8 óra étkezési ablak követ (pl.: 12 és 20 óra között).

Az időszakos böjt esetén általában a reggeli étkezést szokták elhagyni és csak a késő délelőtti órákban esznek először. Természetesen akár az esti étkezés is elhagyható, így pl. 8 és 16 óra között fogsz étkezni, ha 16:8 típust alkalmazod.

Miért működik az időszakos böjt?

Csakúgy, mint bármely más diétának, ennek a sikere is abból fakad, hogy képes csökkenteni a kalóriabevitelt és energiahiányt (kalóriadeficitet) okoz, ezáltal testsúlycsökkenést idéz elő.

Néhány ember számára ez nagyban megkönnyítheti a fogyókúrát és jobban segíti őket az alacsonyabb kalóriatartalmú étrend betartásában. Ez annak tudható be, hogy az étkezési időablakban nem képesek olyan sok kalóriát bevinni, mint amikor egész nap ehetnek.

Nálad miért nem működik?

Bizonyos embereket arra késztethet, hogy a böjt megszakítása után kompenzáljanak és a szokásosnál több ételt egyenek. Sajnos ezzel pont az ellenkezőjét érhetik el, mint amire számítanak.

Ez a diétás irányzat is a kalóriadeficiten alapul, mint bármelyik működő diéta. Ha te eddig napi négy étkezéssel pl. reggel 6 és este 8 között 2500 kcal-t vittél be, míg időszakos böjttel az étkezési ablakban 3500 kcal-t fogyasztasz el, akkor nincs abban semmi meglepő, hogy a súlyod a nem kívánt irányba billen el.

Jobb a többi diétánál?

A jelenlegi kutatások szerint az IF módszert követők ugyanannyit fogytak, mint a „klasszikus”, kalória megszorításon alapuló diétát követő társaik. Ugyanez elmondható a koleszterin, vércukor, inzulin, vérnyomás értékekről is.

Források:

PMID30583725

PMID31023390

PMID31614992

Az egyik kutatásban pozitív változást tapasztaltak a gyulladásos markerek tekintetében, viszont itt nem volt kontroll csoport.

Forrás:

PMID31471173

Konklúzió:

  • Nagyon kevés tudományos evidencia van fogyás és az egészségre gyakorolt pozitív hatására vonatkozóan, további kutatások szükségesek.
  • Ha azért alkalmaznád, mert azt gondolod jobb a többi diétánál fogyás szempontjából, akkor ne vágj bele.
  • Ha azt érzed a böjt neked jobban beilleszthető a napirendedbe, vagy ez segítség a diétád betartásában, akkor neked szuper választás lehet.

Kinek nem ajánlott?

  • Speciális populációnak (pl.: várandósság).
  • Azoknál az embereknél, akiknél folyamatos fáradtság, dekoncentráltság, levertség tapasztalható az időszakos böjt során.
  • Ha tested a reggeli órákban nagyobb energiát igényel, pl. reggel szoktál edzeni.
  • A reggeli étkezést nagyon szereted és nem szeretnéd kihagyni.
  • A munkád, az iskola vagy egyéb személyes okok végett nem tudod megoldani, hogy csak egy meghatározott időablakban táplálkozz.

Szeretnél belevágni a diétába, de nem tudod hogy kezdj hozzá?

Kezdő diétázóknak létrehoztunk egy kurzust, ahol megismerkedhetsz a táplálkozás alapjaival és megtanulod hogyan állítsd össze saját étrendedet a sikeres fogyáshoz, vagy a tömegnöveléshez. A kurzusban megtanítunk arra, hogy a legegyszerűbb módon meg tud becsülni az energiabeviteled és szenvedés nélkül tudj változatni a jelenlegi testsúlyodon. Bemutatunk egy ingyenesen letölthető applikációt is, amivel gyorsan és könnyen követheted a napi energiabeviteledet és a fogyásod garantált lesz.

A kurzus elvégzésével egy személyre szabott stratégiát fogsz elsajátítani, amivel bármelyik boltba belépve se fogsz elveszni az élelmiszercímkék között. Kezdőként ez egy jó kiindulási alap lehet, amivel rengeteg pénzt megtakaríthatsz, mert különbséget fogsz tudni tenni a fenntartható étkezés és az illékony sikert ígérő csodapirulák között. 

Fábián Dániel

Fábián Dániel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

Nem tipikus diétás tippek
Lenkei Anna

6 nem tipikus diétás tipp

1. Állag Válassz nehezebben rágható ételeket, amiket lassabban, hosszabb rágással tudsz csak elfogyasztani. Jó alternatívák: Kerüld a könnyen lecsúszó, szinte rágás nélkül bevihető kalóriákat pl.

tejsavófehérje
Fábián Dániel

Melyik fehérjeport válaszd?

Miért adnak plusz aminosavakat a fehérjeporhoz? Általában ezt csak azért teszik, hogy alacsony minőségű, olcsó aminosavakkal (pl.: L-taurin és/vagy L-glicin) növeljék a proteinporod fehérjetartalmát. Legtöbben

Hírlevél