fbpx

Hasznos a derékfűző fogyáshoz?

Fogyasztó öv

Milyen hatást ígér?

Az elmúlt évek során rohamosan terjed a sztárok körében és fitness világában is. Ez az eszköz olyan átalakító és formáló hatást ígér, mely a tested vonalait tökéletesen kontúrozza, egy keskenyebb, karcsúbb derékbőséget kölcsönözve neked a vonzó homokóra alak elérése érdekében.

Keskeny derék

A legtöbb derékfűzőt árusító oldal azt javasolja, hogy kezdd napi 2-3 órát viselni, majd fokozatosan növeld napi 8-10 órára. Sok webhely azt ajánlja, hogy edzés közben is viseld a „további előnyök” érdekében.

Segíti a fogyást?

Azt állítják a derékfűzőről, hogy növeli a hasi régió hőmérsékletét, ami az elégetett kalória növekedéséhez és a testzsír csökkenéséhez vezet.

Fogyás

Természetesen nincs erre semmilyen bizonyíték. A valóság az, hogy nulla hatással van a testzsír százalékodra. Ez ugyanúgy elmondható a „fogyasztó” övekről és test fóliába csavarásáról is.

Neked mégis kevesebbet mutat a mérleg és centi is?

Bármilyen testsúlycsökkenés valójában a vízveszteség növekedésének köszönhető, nem a testzsírveszteségnek.

Súlycsökkenés

A derék körméret csökkenés a fűző kompressziós hatása miatt van. Ez a hatás viszont csak ideiglenes, pár óra elteltével a centi ismét a korábbi állapotot fogja mutatni.

Core-stabilizátor izmokra gyakorolt hatása

Hosszútávon, napi több órát viselve kihatással lehet a core-stabilizáló izmaid erősségére.

Mik azok a core-stabilizáló izmok?

Amikor a core-stabilizáló izmokról beszélek, a mély központi stabilizáló rendszerre gondolok, amely a rekeszizomból, a medencefenék izomból, a haránt hasizomból és a sokbahasadt izmokból áll. Ezek az izmok biztosítják a stabil alapot a test mozgásaihoz.

Core stabilizáló izmok

A core-stabilizáló izmok támogatják a mozgásainkat, amelyet normál napi tevékenységeink és edzéseink során végzünk. Légzésünk (melyet nagyrészt a rekeszizom szabályoz) és a medencefenék izmaink összehangolása létfontosságú a gerinc megtámasztásához és a súlyemelés során a stabil alap biztosításához.

Mit eredményez a fűző viselése?

Képzelj el egy lufit, amit a közepén összenyomsz. A levegő felfelé és lefelé áramlik, növelve ezeknek a régióknak a nyomását. Valami hasonló történik a belső szerveiddel is, ha fűzőt viselsz. A fűző szorító hatása növeli a nyomást a hasi régióban, ezzel fokozva lent a medencefenékre, valamint fent a rekeszizomra ható nyomást is.

Core

Lehet negatív hatása?

A fűző viselése nemcsak a belső szervek természetes helyzetét, hanem azok funkcióit is befolyásolhatja:

  • Korlátozhatja a légzést, megnehezítve a mély lélegzetvételt. Amikor a tüdő nem tud megfelelően kitágulni, nem jut megfelelő mennyiségű oxigénhez a testünk és az agyunk.
  • Megzavarhatja a normál emésztési folyamatot, mivel a beleknek térre van szükségük az összehúzódáshoz és az étel mozgatásához, amit a kompressziós hatás korlátoz.
  • A fűző bélproblémákat, például székrekedést vagy gázképződést idézhet elő, valamint böfögést okozhat a rekeszizom megnövekedett felfelé irányuló nyomása miatt.
  • A medencefenékre nehezedő nyomás inkontinenciával és/vagy kismedencei süllyedéssel kapcsolatos problémákat is okozhat.

Szülés után van értelme?

Ha nemrégiben született gyermeked, akkor fontos különbséget tenni a fitnessben alkalmazott derékfűző és a terhesség utáni hasleszorító pántok között.

Szülési utáni fűző

Hasi műtét vagy szülés után alkalmazott a hasleszorító pántok külső hasi támogatást nyújtanak. Szülés után megkezdődik a belső szervek „visszarendeződése”. Ahogy a hasfal regenerálódik, elkezd visszahúzódni. A különböző hasleszorítók és haskötők segítik tartani a hasfalat, rögzítik azt, így a hasfal mögötti belső szervek nem tudnak kitüremkedni. Vagyis lényegében támogatja a hasfal regenerálódását.

Ezt nem a homokóra alak elérésére használják és soha nem korlátozhatja a légzést vagy az emésztést.

Picture of Fábián Dániel

Fábián Dániel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

Nem tipikus diétás tippek
Lenkei Anna

6 nem tipikus diétás tipp

1. Állag Válassz nehezebben rágható ételeket, amiket lassabban, hosszabb rágással tudsz csak elfogyasztani. Jó alternatívák: Kerüld a könnyen lecsúszó, szinte rágás nélkül bevihető kalóriákat pl.

tejsavófehérje
Fábián Dániel

Melyik fehérjeport válaszd?

Miért adnak plusz aminosavakat a fehérjeporhoz? Általában ezt csak azért teszik, hogy alacsony minőségű, olcsó aminosavakkal (pl.: L-taurin és/vagy L-glicin) növeljék a proteinporod fehérjetartalmát. Legtöbben

Hírlevél