fbpx

Friss vagy a mirelit a jobb?

Friss vagy mirelit zöldség gyümölcs

Az egészséges táplálkozás és a megfelelő tápanyagbevitel elengedhetetlen az egészségünk szempontjából. Azonban nem mindegy, hogy milyen forrásból szerezzük be ezeket az élelmiszereket. Azt javaslom, hogy mindig az évszaknak megfelelően válasszuk ki a gyümölcsöket és zöldségeket, és ha lehet, válasszuk a hazai termékeket.

A friss zöldségek és gyümölcsök a legjobbak?

A gyümölcsök és zöldségek rendkívül fontosak a szervezetünk számára, hiszen magas mikrotápanyag tartalmukkal segítik a megfelelő működésünket. Azonban ahhoz, hogy a lehető legtöbb tápanyaghoz jussunk ezekből az élelmiszerekből és még az ízük is finom legyen, fontos, hogy teljesen érett állapotukban fogyasszuk őket. A legjobb az lenne, ha te magad szednéd le a kertedből, vagy frissen vásárolnád helyi termelőktől.

Családi kert
A tengerentúlról származó zöldségek és gyümölcsök is ugyanolyan jók?

Sajnos, nem mindenki rendelkezik a saját kerttel vagy nincsenek helyi termelők közelében. Ilyen esetekben érdemes figyelembe venni, hogy a nagy áruházakban kapható tengerentúlról származó zöldségek és gyümölcsök jellemzően már hetekkel korábban féléretten kerülnek leszedésre, majd szállításra. Az érési folyamatot gyakran vegyszerekkel gyorsítják, ami hatással lehet a beltartalmi értékekre és az ízre is. Ezek a termékek külsőre szépek és csábítóak lehetnek, viszont jobban járunk, ha inkább a frissen leszedett, természetesen beérett, vagy akár a mirelit termékeket választjuk.

éretlen banán

Tehát, ha az egészséges táplálkozásra törekszünk, akkor érdemes az évszaknak megfelelően választani a gyümölcsöket és zöldségeket, és ha lehet, a hazai termelőktől vásárolni. Így biztosak lehetünk abban, hogy a lehető legtöbb tápanyagot és ízt kapjuk a fogyasztott élelmiszerekből, és hozzájárulunk egészségünk megőrzéséhez.

Mi a helyzet a mirelitekkel?

A téli időszakban meglehetőssen nehéz, szinte lehetetlen feladat a friss gyümölcsök és zöldségek beszerzésében. Ebben az esetben a gyorsfagyasztott zöldségek és gyümölcsök nagyszerű alternatívát jelenthetnek, amikor a szezonális termékek kínálata korlátozott.

mirelit zöldség és gyümölcs

A gyorsfagyasztási eljárással tartósított növényeket a legmagasabb érettségi fokon szedik le, amikor a mikrotápanyag tartalmuk a legmagasabb. Így a gyorsfagyasztott zöldségek és gyümölcsök is rendkívül táplálóak és egészségesek. Ráadásul a gyorsfagyasztás során a növények íze és illata csak minimálisan változik.

Mi a nagy előnye a mireliteknek?

A gyorsfagyasztott zöldségek és gyümölcsök hosszabb ideig eltarthatók, ezáltal az év 365 napján hozzáférhetőek. Emellett az éppen nem szezonális növényekhez ebben a formában akár még olcsóbban is hozzájuthatunk.

fagyott brokkoli
Mire figyelj a mirelit termékek vásárlásakor?

Fontos figyelni arra, hogy a vásárolt termék ne legyen egy jégtömbbe összefagyva. A jégtömb arra utal, hogy a szállítás, raktározás során már egyszer kiolvadt a termék, ami a beltartalmi értékét ronthatja.

Otthon is tudok készíteni?

Az otthoni fagyasztás egy kiváló módja annak, hogy egész évben élvezhesd a szezonális gyümölcsök ízét és tápanyagait.

Ha saját magad szeded a gyümölcsöket, akkor biztos lehetsz abban, hogy megfelelően frissek és érettek. De a piacról is vásárolhatod, ahol a legtöbb esetben a frissesség és minőség garantált. Az otthoni fagyasztás nemcsak azért előnyös, mert hosszabb ideig megőrzi a gyümölcsök frissességét, hanem azért is, mert bármikor kéznél vannak, amikor csak szükséged van rájuk. Azzal viszont számolni kell, hogy a fagyasztó tároló képessége véges, valamint plusz fagyasztó beszerzése többlet energiafelhasználással jár.

A fagyasztott gyümölcsök emellett rendkívül sokoldalúak is, hiszen felhasználhatod őket számtalan ételhez, italhoz, desszertekhez, és még sok másra. Az otthoni fagyasztás tehát egy kiváló lehetőség arra, hogy élvezd a szezonális gyümölcsök ízét és tápanyagait egész évben, és az egészséges étrended részévé tegyed őket.

Konklúzió

Összességében, a gyorsfagyasztott zöldségek és gyümölcsök kiváló alternatívája a friss termékeknek, és az egészséges táplálkozás megvalósításában is segíthetnek. Praktikus, tápláló és ízletes alternatívát jelentenek a szezonális termékek hiányában.

Picture of Fábián Dániel

Fábián Dániel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

Nem tipikus diétás tippek
Lenkei Anna

6 nem tipikus diétás tipp

1. Állag Válassz nehezebben rágható ételeket, amiket lassabban, hosszabb rágással tudsz csak elfogyasztani. Jó alternatívák: Kerüld a könnyen lecsúszó, szinte rágás nélkül bevihető kalóriákat pl.

tejsavófehérje
Fábián Dániel

Melyik fehérjeport válaszd?

Miért adnak plusz aminosavakat a fehérjeporhoz? Általában ezt csak azért teszik, hogy alacsony minőségű, olcsó aminosavakkal (pl.: L-taurin és/vagy L-glicin) növeljék a proteinporod fehérjetartalmát. Legtöbben

Hírlevél