Érett banán előnyei
A banán szénhidrátban gazdag, de míg éretlen formájában főként keményítő, addig éretten cukor formájában fordul elő benne. Az érés során a keményítő cukorrá alakul és a kezdeti, nagyjából 80%-os keményítő tartalom helyett az érett banán esetén már csak 1-2%-ról beszélhetünk. Ezért az érett változatot könnyebben képes szervezetünk feldolgozni, valamint a gyümölcs íze jóval édesebb.
Az éretlen változat esetén a magas rezisztens keményítőtartalom miatt egyes embereknél puffadás tapasztalható.
A magasabb cukortartalmának köszönhetően nagyobb vércukorszint emelkedést képes okozni, ami akár lehet előny és természetesen hátrány is.
A gyümölcsben az antioxidánsok mennyisége az éréssel párhuzamosan növekszik, ezért az éretlen banánban igen kevés antioxidáns található.
Éretlen banán előnyei
Az éretlen, jellemzően zöldes héjú banánnak a nagy előnye a magas rezisztens keményítőtartalma. A rezisztens keményítők a keményítők egyik csoportját alkotják. Ezek olyan szénhidrátok, amelyeket a szervezetünk nem képes megemészteni, viszont igen előnyösek a vastagbélben élő baktériumok számára. Kedvezően hatnak a zsír- és cukoranyagcserére, csökkentik az elhízást, valamint a vastagbél betegségek kialakulásának a kockázatát is.
A magas rosttartalmának köszönhetően tovább biztosít teltségérzetet, ezáltal diétában is kitűnően alkalmazható.
Az alacsony cukortartalomnak köszönhetően nem okoz jelentős vércukorszint emelkedést, valamint ennek megfelelően jelentős inzulin kiválasztást sem az elfogyasztását követően.
Ezenkívül az éretlen banán segíthet a tápanyagok, különösen a kalcium jobb felszívódásában is.